La cosa va de metalls i documents

19-Agosto-2013

El mes de agost encara la seua recta final, i mentre moltes i molts gaudeixen de les vacances i la calor, hi ha dos bones notícies patrimonials que volem compartir amb vosaltres.

La primera d’elles és l’inici de l’estudi dels objectes metàl·lics, recuperats en les excavacions arqueològiques realitzades, al Castell de Castalla, entre els anys 1997 i 1999. L’objectiu d’aquesta actuació és disposar de més informació sobre la fabricació i tipologia de les eines utilitzades per les persones que habitaren i/o freqüentaren la fortificació entre l’edat mitjana i el segle XX. La intervenció consta de dos parts: la primera, que s’executa ara, es centra en l’anàlisi tipològic dels objectes metàl·lics; mentre que la segona, que s’executarà el pròxim any, és basarà en l’anàlisi metal·logràfic de les peces més interessants. Com, per exemple, el penjant dels segles XIV i XIV.

Es tracta, aleshores, d’un treball que continua amb l’estudi preliminar publicat en el llibre El Castell de Castalla. Arqueologia, arquitectura e historia de una fortificación medieval de frontera; que realitza José Ramón Ortega Pérez (lám. 01), director de les excavacions arqueològiques entre els anys 1998 i 1999, membre de l’equip interdisciplinar del Projecte de recuperació social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla i especialista en aquest tipus de treballs, amb la col·laboració de Marco Aurelio Esquembre Bebia. A més, aquesta intervenció també forma part de l’esmentat projecte que, en el que respecta al castell, té com un dels seus objectius completar les llacunes, que a nivell d’estudis, encara hi ha.

Làmina 01. José Ramón Ortega Pérez en procés d'estudi / José Ramón Ortega Pérez en proceso de estudio.

D’altra banda, s’ha instal·lat un termohigròmetre a la secció de l’Arxiu Municipal de Castalla, situada al propi edifici de l’Ajuntament (làm. 02). Amb aquest aparell es sabrà els nivells d’humitat i temperatura que presenta la sala i, si cal, s’adoptaran les mesures necessàries per a que els documents històrics dels segles XIX i XX, depositats, tinguen bones condicions de conservació ambientals: un nivell de temperatura entre 17 i 18 ºC i un nivell d’humitat entre el 50 i el 60%.

Làmina 02. Tergohigròmetre instal·lat // Termohigrómetro instalado.

PD: Vos recordem que continua obert el plaç d’inscripció per al seminari gratuït sobre la guerra de la independència a les terres de la Foia de Castalla. Teniu més informació sobre el mateix ací.

Los comentarios están cerrados.

Agenda

Próximos eventos

  • No hay eventos
Contacto 96 656 08 10 info@castalla.org
Redes sociales