S’inicia la segona fase de conservació de l’aljub de la vila medieval

20-Septiembre-2013

A poc més d’una setmana per a que comence el seminari sobre la guerra de la independència a les terres de la Foia de Castalla (més informació ací); hui comença la segona fase de conservació de l’aljub situat a la vila medieval de Castalla, junt al camí d’accés al castell (làms. 1 i 2).

Làmina 1. Aljub de la vila.

Làmina 2. Aljub de la vila.

Entre els anys 2010 i 2011, aquest va ser objecte d’una intervenció patrimonial que va consistir en la excavació arqueològica del seu interior, per a traure les grans blocs de pedres i la terra que afectaven als murs; el segell de les clivelles dels paraments; la construcció d’una base per a evitar que els murs caigueren; i la canalització de les aigües per a evitar que s’estancaren al seu interior (més dades ací, ací i ací).

La fase que ara s’inicia consistirà en:

▪     Neteja i esbrosse de l’aljub i del seu entorn.

▪     Excavació arqueològica al voltant del mateix, amb l’objectiu de localitzar les restes de les antigues conduccions d’aigua.

▪     Neteja i sanejament del depòsit, mitjançant el raspallat i rascat dels morters solts dels paraments.

▪     Segellat del remat i exteriors dels murs de l’aljub.

▪     Eliminació de fongs i molses amb biocida.

▪     Reposició dels arrebossats dels murs.

▪     Neteja i condicionament de les restes de paviment conservades, amb la reposició de les llacunes existents.

▪     Col·locació d’un sistema de drenatge a les zones oest i nord del depòsit, per a que les aigües no entren al seu interior quan ploga.

Aquesta actuació és de gran importància perquè servirà per a evitar el deteriorament de l’aljub i continuar amb la seua recuperació social  i, per extensió, la del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla (denominació que agrupa a tots els béns culturals i naturals situats al turó del castell).

A més, també s’ha procedit a eliminar el muntó d’enderrocs situat prop de l’Ermita de la Sang, que ara ja es troben en un lloc adequats (làms. 3 i 4). Aquesta actuació, que ha contat amb la col·laboració i suport econòmic de la Regidoria de Manteniment Urbà; ha suposat una millora mediambiental, i de la imatge, del conjunt patrimonial.

Làmina 3. Retirada d’enderrocs.

Làmina 4. Muntó d’enderrocs desaparegut.

Los comentarios están cerrados.

Agenda

Próximos eventos

  • No hay eventos
Contacto 96 656 08 10 info@castalla.org
Redes sociales