Donació d’un bitllet local de l’any 1937 a l’Ajuntament de Castalla

17-Abril-2014

La setmana ha començat, des del punt de vista patrimonial amb una gran notícia. Com posa al titular, Vicent Rico Bernabeu, veí de Castalla, ha donat un bitllet de 25 cèntims (nº 4625 dels 16000 que es van imprimir); que el Consell Municipal va posar en circulació, en juliol de 1937, davant els problemes que hi havia a la localitat “para el cambio del papel moneda estatal al realizar las compras diarias” (Santacreu, 1985: s/p). Uns problemes que, emmarcats dins de la guerra civil espanyola, sols s’expliquen per la interacció de varis factors com (…) la existencia de un sistema monetario con deficiencia, el problema de la plata y del oro, la inflación de Billetes del Banco de España, la actitud del Ministerio de Hacienda y las circunstancias impuestas por la Coyuntura bélica” (Ídem).

Després d’aquesta breu explicació, que podeu ampliar ací, és el moment de donar les gràcies a Vicent per la donació i per haver apostat pel Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla per a custodiar una part de la història de totes les castalludes i els castalluts. Des d’ací animem a totes les veïnes i veïns de Castalla a seguir l’exemple de Vicent Rico, Frederic J. Cerdà i Josep Bellot (més informació ací), per a que, així, puguem gaudir i conèixer el nostre patrimoni cultural i història en el tan desitjat museu d’història comarcal.

Des d’un aspecte tècnic, el bitllet, de 10*6 cm, presenta un estat de conservació regular, amb marques d’haver sigut doblat, taques, trencaments i xicotetes parts que falten; propi del pas del temps i l’ús. No obstant, això no afecta gens al seu valor i importància històrica. Que, más enllà del valor monetari del mateix, és el que vertaderament importa.

Bibliografia utilitzada

Santacreu Soler, J. M. (1985): Los billetes del Consejo Municipal de Castalla-1.937. Revista de Festes de Moros i Cristians de Castalla: s/p. Castalla.

Los comentarios están cerrados.

Agenda

Próximos eventos

  • No hay eventos
Contacto 96 656 08 10 info@castalla.org
Redes sociales