Nova donació a l’Ajuntament de Castalla

21-Junio-2014

Es tracta d’una nova donació de béns culturals realitzada per Vicent Rico Bernabeu, veí de Castalla. Si en l’anterior ocasió va cedir un bitllet local de l’any 1937 (més informació ací); ara ha donat tres “llibres” amb informació sobre les propietaris rurals de Castalla.

El primer d’ells és una recopilació de persones propietàries de terrenys situats a Castalla i amb plànols dels seus terrenys classificats en polígons (làms. X-X). Segons la informació proporcionada pel mateix Vicent Rico, l’autor d’aquest treball va ser el seu iaio, Francisco Rico. Encara que es desconeix la seua data, podria enquadrar-se –provisionalment– en el 1er 1/3 del segle XX. El que sí sabem és que Francisco Rico el va vendre el 9 de juny de 1942 per 500,00 (pessetes?) i que se li’n pagar en l’acte 250,00 (pessetes?).

Els altres dos, llibres també sense data, contenen un llistat dels propietaris de finques rústiques situades també a Castalla. El llistat també recull el número de polígon i de parcel·la, les àrees que ocupen les parcel·les i l’import econòmic que pagaven per eixes parcel·les en forma de contribució (làms. X-X).

Aquests dos exemplars presenten un molt bon estat de conservació, mentre que l’estat del primer pot definir-se com regular. No obstant, això no afecta gens al seu valor i importància històrica (no hi ha altre igual a l’arxiu de Castalla per a eixos moments). Que, més enllà del valor monetari del mateix, és el que vertaderament importa.

De nou, cal donar les gràcies a Vicent Rico per la donació i per haver apostat pel Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla per a custodiar una part de la història de totes les castalludes i els castalluts. Des d’ací animem a totes les veïnes i veïns de Castalla a seguir l’exemple de Vicent Rico, Frederic J. Cerdà i Josep Bellot (més informació ací), per a que, així, puguem gaudir i conèixer el nostre patrimoni cultural i història en el tan desitjat museu d’història comarcal.

Los comentarios están cerrados.

Agenda

Próximos eventos

Contacto 96 656 08 10 info@castalla.org
Redes sociales